Voorbereiding: het weer

29 november 2019 0 Door admin

In mijn eerste blog post heb ik gezegd dat ik mijn voorbereidingen voor de komende wedstrijden met jullie zou delen. Hier valt niet alleen de aanschaf van kleding etc onder, maar ook andere zaken. Een van deze zaken is het weer. Een van de eerste dingen die ik me afvroeg na de inschrijving van beide wedstrijden was “welke weersomstandigheden kan ik daar verwachten?”. Als Nederlander is het voor mij, en mogelijk ook voor jullie, toch moeilijk om me voor te stellen hoe de omstandigheden in Noorwegen in de winter en Spitsbergen in de lente zijn. De eerste gedachte was voor beide locaties dat het erg koud zou zijn en dikke kleding noodzakelijk zou zijn. Dikker dan je hier in de winter zou dragen. Om hier enige duidelijkheid in te krijgen, ben ik toch maar eens op onderzoek uit gegaan. Hieronder mijn bevindingen per locatie.

Frozen lake marathon
Vooral bij de frozen lake marathon dacht ik aan erg koude temperaturen en zware omstandigheden. Het gaat toch om een wedstrijd op een bevroren meer. En voor een ijslaag die dik genoeg is om er met 500 personen op te kunnen hardlopen, heb je koude temperaturen nodig. Dat was mijn redenatie in ieder geval. Bij mijn zoektocht naar de omstandigheden in de Tisleifjorden, waar de wedstrijd gelopen wordt, kwam ik het volgende bericht op Facebook tegen:

Will it be cold at Frozen Lake Marathon 14th of March 2020?
Well, this year at Frozen Lake, we had about -2 C in the morning and +5 at lunchtime… The average temperature over the last ten years in March has been -1,5 (including the nights).
See you at the Frozen Lake.

Precies wat ik zocht dus. Het blijkt dat mijn redenatie waarschijnlijk wel correct was, maar dat ik geen rekening had gehouden met het feit dat we dan een week voor het einde van de meteorologische winter zitten. De temperatuur zou dus mee kunnen vallen. Garantie tot aan de deur natuurlijk, dus toch maar zorgen voor voldoende laagjes om warm te kunnen blijven. Het bericht zegt niets over de wind in de fjord. Dit zou de gevoelstemperatuur flink lager kunnen doen uitvallen. Dus wel zorgen voor kleding met voldoende windblock, maar dat zijn we in Nederland wel gewend.

Spitsbergen marathon
Spitsbergen ligt hoog in het noorden. Veel dichter bij de noordpool kan je op land niet komen. Alleen al dit feit laat je aan koude omstandigheden denken. Dit is vooral in de winter zeker het geval. Gelukkig wordt de Spitsbergen marathon in juni gelopen. Op de website van de Spitsbergen marathon zeggen ze hier het volgende over:

One can expect a temperature between 0 and 10 degrees Celsius in the month of June. It is not uncommon with wind, fog or rain.
We recommend and bring windproof running gear with long arms and legs. Hat and gloves should also be included.
Some think it is far between beverage stations and we would therefore recommend to bring their own drinks belt if you have a large fluid requirements

Vervolgens vond ik het volgende bericht voor de deelnemers aan de spitsbergen marathon 2019:

Important! The weather in Longyearbyen is changing rapidly. The weatherforecast on raceday is partly cloudy, minus three degrees and wind speed up to 12 m/s. This feels like minus 10 degrees celsius on your body.
It is important that all participants have warm clothes and wear windproof clothing!

Het blijkt dat ook hier de temperaturen mee kunnen vallen, maar vooral de wind ervoor kan zorgen dat de gevoelstemperatuur een flink stuk lager kan liggen.

Conclusie
Het blijkt mijn initiële gedachte dat ik met koude omstandigheden te maken zal krijgen, niet geheel juist zijn. De gemiddelde temperaturen voor de locatie voor die periode liggen hoger dan verwacht en gaan dus voor niet het grootste probleem zorgen. Voor de gevoelstemperatuur kan dat anders liggen. Bij beide wedstrijden is kans op flinke koude wind. Hier zal ik op voorbereid moeten zijn.