Hardlopen tijdens de corona crisis

Hardlopen tijdens de corona crisis

31 maart 2020 2 Door admin

Het is ondertussen alweer bijna een maand geleden dat de Corona crisis in een stroomversnelling kwam en het openbare en privé leven van iedereen compleet ontwrichte. Zo ben ik ondertussen alweer aan mijn derde week thuiswerken begonnen. Dat klinkt heerlijk, maar ondertussen weet iedereen dat thuiswerken leuk is voor één dag of enkele dagen, maar voor een langere periode is dit niet handig. Zelfs met de huidige technische hulpmiddelen is het toch verre van ideaal. Je mist het gemak om even samen te overleggen, samen koffie halen, wandelen in de pauze, etc. En voor veel mensen betekent thuis werken, werken aan de keukentafel. Een hele werkdag op een keukenstoel is killing voor je rug. De fysio therapeuten en sport masseurs krijgen het druk na deze periode. Niet alleen voor het werk heeft de Corona crisis gevolgen. Het openbare leven is zo ongeveer compleet stil gelegd. Samenscholing is verboden, alhoewel sommige mensen dit toch niet lijken te begrijpen. Veel rituelen en gewoontes kunnen ineens niet meer. Even een kopje koffie gaan drinken bij je favoriete koffiebar is niet mogelijk. Of lekker ontbijten bij dat geweldige tentje is ook niet mogelijk. Veel meer thuis zitten dus. Ik vermoed dat veel zolders opgeruimd(er) zijn na deze crisis, tuinen zijn klaar voor het voorjaar, klussen zijn gedaan, etc.
Voor ons hardlopers heeft de crisis ook gevolgen. De ene na de andere wedstrijd wordt geannuleerd of verplaatst. Mensen die maanden aan het trainen waren voor de marathon van Rotterdam, moesten plotseling hun plannen bijstellen omdat de marathon was verplaatst naar 25 oktober. Zo worden meer wedstrijden verplaatst. Het lijkt een erg druk najaar te worden voor de sport. Voor mezelf betekent de crisis dat de Frozen Lake Marathon verplaatst is naar 2021. De 1/4 marathon van Rotterdam is, als gezegd, verplaatst naar 25 oktober. Na Pasen wordt besloten of de halve marathon van Spitsbergen doorgaat. Fingers crossed dus, want anders gaat ook de rest van de vakantie op Spitsbergen niet door. Ik zou dat ook erg vervelend vinden voor mijn vriendin. Ze is hard aan het trainen voor de 10 km op Spitsbergen en doet het geweldig. In weer en wind gaat ze trainen en ze loopt nu duurloopjes van 10-12 km. Het zou dan ook erg zuur zijn als ze straks niet kan lopen op Spitsbergen. Ik had erg veel zin in de Frozen Lake Marathon, maar stiekem is de corona crisis daar een ‘blessing in disguise’. Begin maart kreeg ik een flinke verkoudheid, waardoor mijn conditie flink terug geworpen werd. Ik had de halve marathon nog kunnen lopen, maar erg genoten zou ik er waarschijnlijk niet van hebben. Volgend jaar dus een nieuwe kans met hopelijk dan een top conditie. Die verkoudheid heeft me weken parten gespeeld, maar het gaat langzaam weer de goede kant op. Ik ben weer begonnen met het uitbouwen van mijn trainingen naar 3 en hopelijk snel 4 keer per week. Dit is heerlijk om te kunnen doen. Niet alleen voor het verbeteren van mijn conditie, maar vooral ook om niet de hele dag thuis opgesloten te zitten. Het is jammer dat je tussen wandelaars, fietsers en honden door moet slalommen, maar heerlijk om nog lekker naar buiten te kunnen gaan. Maar wat is het ongezellig om niet met een groep te kunnen gaan lopen en altijd alleen te lopen. Hopelijk is dat snel weer mogelijk, maar ik denk dat het nog diverse weken zal duren eer we weer in groepen mogen lopen. Tot die tijd train ik lekker door, zodat ik niet met een achterstand aansluit bij de groep. En wie weet kan ik begin juni toch nog een halve marathon lopen en daar wil ik fit voor zijn.
Hoe vergaat het jullie tijdens deze periode? Zijn jullie ook nog steeds lekker aan het lopen?

Groeten, Peter