Motivatie en doelen

Motivatie en doelen

24 mei 2020 0 Door admin

Het lijkt wel alsof heel Nederland is gaan hardlopen, fietsen of wandelen. Waar veel mensen voorheen thuis bleven, lijkt iedereen nu elke mogelijkheid aan te grijpen om naar buiten te gaan en te bewegen. Ik vraag me dan vaak af wat mensen motiveert of welke doelen mensen hebben. Waarom gaan mensen hardlopen en niet wandelen? Ik vergelijk het een beetje met mensen die in januari vanwege goede voornemens besluiten om meer te bewegen of gewicht te verliezen. Deze mensen beginnen vaak fanatiek, maar al snel zie je die groep kleiner worden. Wat motiveert mensen nu om te gaan hardlopen? Wil men meer bewegen? Of misschien gewoon het huis uit? Gaan deze mensen nadat de beperkende maatregelen, vanwege corona, zijn opgeheven, nog door of zal deze groep mensen analoog aan de mensen met goede voornemens in januari snel afnemen?
Interessanter vind ik echter de vraag wat hardlopers motiveert om te blijven lopen. Wil men zich meten met anderen? Is er een doel dat nagestreefd wordt, een marathon onder 4 uur bijvoorbeeld? Wat beweegt mensen ertoe om in weer en wind te gaan lopen?
Zelf kan ik die vraag heel makkelijk beantwoorden. Ik wil me niet meten met anderen. Dat heeft ook geen nut, er zijn altijd mensen die sneller en beter lopen. Dat wil echter niet zeggen dat ik geen competitiedrang heb. Die heb ik juist heel sterk, maar ik ga iedere keer de strijd aan met mezelf. Ik wil me iedere keer weer verbeteren. Of dat nu een verbetering van een PR is of het verbeteren van mijn VO2MAX, elke verbetering is een overwinning op mezelf en die moet gevierd worden. Zelfs een snellere tijd op een vast rondje of een verbetering van een segment op strava geeft al een goed gevoel. Ik doe het dus niet voor al die (digitale) medailles, alhoewel dat natuurlijk wel leuke herinneringen zijn aan een prestatie. Daarnaast heb ik zeker ook doelen. Het eerste doel is zelfs al binnen bereik. Mijn doel is om in 2020, voor het eerst, 1000 km te lopen. Op dit moment zit ik al op 820 km. Dat doel gaan we dus halen. Daarna zal dit doel bijgesteld moeten worden. Dit jaar wilde ik, zoals bekend, twee bijzondere halve marathons gaan lopen. Die gingen helaas niet door, maar dat hoop ik in 2021 recht te gaan zetten. Dus tot die tijd trainen we lekker door. In de tussentijd heb ik wel een nieuw doel. Ik hoop eindelijk de Zevenheuvelenloop eens in 1:15:00 te kunnen lopen. Hopelijk lukt dat in 2020 wel nog!
Welke motivatie of doelen hebben jullie? Laat het me weten.