2020: het jaar van Corona

2020: het jaar van Corona

31 december 2020 0 Door admin

Het is 31 december 2020. Het jaar zit er bijna op. En wat was het een memorabel jaar. Dit jaar zal men niet snel vergeten. Het jaar begon als ieder ander jaar, maar al snel bleek toch dat er iets aan de hand was. Covid-19 stak de kop op. In het begin was nog niet duidelijk hoe lang het zou duren en wat de impact zou zijn. In de loop van het jaar werd al snel duidelijk dat dit niet op korte termijn voorbij zou zijn en dat de impact enorm was. Wat waren de gevolgen voor het hardlopen? Steeds meer mensen begonnen met hardlopen of gingen vaker hardlopen. Alle wedstrijden werden helaas afgelast, maar virtueel werden diverse wedstrijden georganiseerd. Zo was er bijvoorbeeld de virtuele New York Marathon en de NN Running Day. Deze laatste heeft al drie keer een event georganiseerd en op 1, 2 en 3 januari 2021 wordt de nieuwjaars editie georganiseerd. Voor de mensen die het event nog niet kennen, hier is de link: nnrunningday. In tegenstelling tot andere events is deze gratis. Dus doe lekker mee. Dat ga ik ook doen.

Terugblik 2020
Ik begon 2020 met grootste plannen. Ik zou twee bijzondere halve marathons gaan lopen en nog een paar kortere wedstrijden. Enkele dagen voor ik naar mijn eerste halve marathon zou vertrekken, ging heel Europa in lockdown. Ik zat ondertussen goed in mijn ritme van 4 keer lopen per week en heb dat lekker doorgezet. In de loop van het jaar werden alle andere wedstrijden ook afgelast, dus ook mijn tweede halve marathon ging niet door. Ik ben er niet minder om gaan lopen of genieten. Doordat ik zo vaak ging lopen, had ik mijn doel om 1000 km in een jaar te lopen in juni al bereikt. Dat doel heb ik toen bijgesteld naar 1800 km. Ik lag mooi op schema om dat te halen, maar helaas kwam er in september een kink in de kabel. Ik liep tegen een muur aan. Figuurlijk dan. Ik was toch te fanatiek geweest en mijn lijf vond dat ik rust moest nemen. Niet alleen ging het conditioneel ineens niet meer, ik had ook weer last van mijn kuit. Sinds september heb ik dan ook niet veel meer gedaan. Mijn doel van 1800 km heb ik dan ook niet gehaald. Dat is jammer, maar ik moest nu toch echt naar mijn lijf luisteren en rust nemen. Hoe moeilijk dat ook was. Ik hoop nu weer langzaam op te kunnen bouwen om zo positief 2021 in te kunnen gaan.

Vooruitblik 2021
Vooralsnog is het afwachten wat gaat gebeuren in 2021. Het is nu in ieder geval al duidelijk dat de Frozen Lake Marathon niet doorgaat voor buitenlanders. Die zal ik dus naar 2022 moeten schuiven. Rotterdam is al verplaatst naar oktober. Verder maak ik geen grootse plannen voor 2021. Ik ga natuurlijk weer proberen om 1000 km te lopen, maar ga dat dit jaar wel rustiger aanpakken, zodat ik niet weer tegen een overbelasting aanloop. Ik ga in ieder geval de 1/4 marathon van Rotterdam lopen en hopelijk de halve marathon op Spitsbergen. Als de Zevenheuvelenloop komend jaar weer door kan gaan, zal ik deze ook gaan lopen. Ik begin het jaar in ieder geval goed met de NN Running Day New Year’s Edition.

Ik wens iedereen een mooi 2021 met hopelijk veel mooie sportmomenten.